Podczas naszych dni azjatyckich o Japonii dowiedzieliśmy się już sporo, wreszcie przyszedł czas na kuchnię japońską. W dniu dzisiejszym w naszej szkolnej świetlicy odbyły się zajęcia kulinarne, które poprowadził zaproszony do świetlicy gość specjalny - szef kuchni z hotelu Kossak w Krakowie - Robert Joachimiak - Szpinda. Dzieci bardzo podekscytowane obserwowały przygotowania do zajęć. Stoły były zastawione pojemnikami , talerzami, z przeróżnymi produktami.
Miały mnóstwo pytań, na które chef Robert chętnie udzielał odpowiedzi. Nasz gość opowiadał o kuchni japońskiej , o przygotowywaniu potraw, ich rodzajach oraz produktach najczęściej używanych. Dzieci mogły obejrzeć zdjęcia różnych rodzajów sushi, zanim same przystąpiły do pracy. W części praktycznej Chef Robert miał wielu pomocników - każdy był chętny do pracy przy sushi. Dzieci pomagały od początku do końca. Dekorowały talerze - imbirem, rzodkwią , wasabi oraz nalewały sos sojowy. Następnie chętne dzieci miały możliwość skomponowania sushi wg własnej inicjatywy. Chef Robert instruował jakie czynności po kolei trzeba wykonać, a dzieci sobie świetnie radziły. Z dodatków było w czym wybierać : ogórek, papryka, awokado, mango, serek, krewetki, łosoś a nawet śledzik. Było kolorowo i smacznie. Niektóre świetliczaki podchodziły z rezerwą do dzisiejszej potrawy ... i wodorostów :-) lecz wszystko co same przygotowały - skonsumowały. Znaleźli się nawet odważni na spróbowanie wasabi:-)
Była też mała niespodzianka - maluchy miały możliwość stworzyć ..."piasek " z czekolady i oleju :-) Czekoladowy oczywiście zjadły!!
Nasz gość przyniósł również prezenty dla świetliczaków. Każdy kto poprawnie odpowiedział na zagadkę dotyczącą Japonii otrzymywał oryginalną czapkę kucharską :-) Serdecznie dziękujemy Szefowi Robertowi za wizytę w naszej świetlicy, za pokazanie kuchni oryginalnej i egzotycznej oraz za umożliwienie spróbowania w praktyce swoich sił z sushi. Świetliczaki dziękują za super warsztaty!!! Na koniec było głośne ARIGATO CHEF i oczywiście wielkie brawa :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz